Čo sme stihli od septembra … do októbra

Školský rok: začali sme ho už tradične DOPLNKOVÝMI TALENTOVÝMI SKÚŠKAMI. Každý rok uvažujeme o tom, že už s týmito „septembrovými talentovkami“ skončíme, ale … Znovu sa nám potvrdila skúsenosť z minulých rokov, že sa nám práve v septembri podarí „vychytať“ niekoľko zaujímavých talentov. Tešíme sa, že sme sa našli, že sme vás našli …

… okrem toho, že žiaci chodili do školy, riadne sa učili umelecké predmety, snažili sa priveľmi „nevytáčať“ svojich pedagógov, utužovali priateľstvá z minulého roka a nováčikovia sa snažili zorientovať v problematike „umeleckého života“ bez straty sebavedomia … náš zuškársky život sa vyvíjal …

Školský rok sa ešte ani poriadne nerozbehol a my sme už vycestovali na 37. ročník medzinárodného festivalu mladých spevákov populárnej piesne od 15 do 25 rokov vo Vranove nad Topľou ZLATÝ GAŠTAN 2019. Naša prvá účasť na festivale nám priniesla 1. miesto pre Martinu Kubániovú a zvláštne ocenenie poroty  a cenu diváka získala Klára Geletková.

„Všadzi plaču, že konec ľeta, ľem vo Veľkim Šarišu še raduju. Znace čomu?“
Tak takýmito slovami privítal koniec leta DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ PIVOVARU ŠARIŠ, ktorý je partnerom slovenského folklóru a náš mládežnícky folklórny súbor Želiezko priniesol do nadupaného programu skvelú „vichodňarsku“ atmosféru.

Želiezko sotva prezlieklo kroje a prezulo čižmy do civilu, už sa chystalo a nakoniec aj odišlo na DOŽINKOVÝ FESTIVAL do poľského mesta Parchowie. A tu je vyjadrenie našej pani riaditeľky: „Deti, som na vás nesmierne pyšná. Odvystupovali ste s vysokými teplotami, v zime a daždi, bez učiteľov za javiskom, jeden nádherne plynulý program – úplne sami ako profesionáli….. Skvelá reprezentácia súboru, Vás ako kolektívu, školy a našej tradičnej kultúry.“

22.9.2019, skanzen Stará Ľubovňa, verejný kasting do folklórnej šou, ktorá ctí tradície našich predkov, ukazuje svetu krásu, pestrosť a hodnotu slovenského folklóru i slovenskej krajiny – ZEM SPIEVA … a hurááá (raduje sa  Želiezko), vybrali nás …. opäť 28.11.2019 v Bratislave.

V októbri sa naši tanečníci zo Želiezka zúčastnili podujatia ŠICKE – KOŠICKE v Tabačke Kulturfabrik – nesúťažnom stretnutí mladých nadšencov folklórneho tanca.

20. október patril MAKOVICKEJ STRUNE – prehliadke rusínskych a ukrajinských piesní tentoraz v štúdiu Márai Thália Košice, a medzi inými aj 3 reprezentantom hudobného odboru našej školy. Evka Kolaříková získala strieborné pásmo a Marek Papcún a Natália Borovská získali Zlaté pásmo s postupom do celoslovenského kola.

Počas septembra a októbra veľmi intenzívne pracoval náš spevácky zbor VESNA. Po minuloročnom úspešnom vystúpení na ojedinelom medzikultúrnom podujatí, ktoré spája kresťanskú a židovskú kultúru do jedného celku SVETLO POROZUMENIA sa jeho členovia intenzívne pripravujú na najbližší ročník, ktorý sa uskutoční 28.11.2019 v Štátnom divadle v Košiciach.

Naši najmenší tanečníci … prvé krôčiky … snaha zvládnuť vlastné nohy … vylúdiť tie správne tóny pesničky … pochopiť, kde je vpravo a kde vľavo …. prvé tanečné hry …. a prečo sa Zem vôbec točí …. to všetko s pani učiteľkou a pred svojimi rodičmi predviedli žiačikovia prípravného štúdia tanečného odboru na konci októbra na OTVORENEJ HODINE. Majú to za sebou a už sa tešia na ďalšie hravé stretnutia.

Toľko k prvým dvom mesiacom školského roka. Pokračujeme nabudúce.